Földi paradicsom

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Földi paradicsom

Feltöltve: 2013-07-04

Álmodozott már arról, hová utazna, ha a pénz nem számítana? Megkönnyítjük a dolgát: összeállítottunk egy listát a világ tíz varázslatos helyszínéről.

A Nagy Korallzátony

Az ausztráliai Nagy Korallzátony a természet hét csodájának egyike. 2300 kilométer hosszan nyúlik el Queensland partjai mentén, Bundabergtől a Torres-szorosig, 2800 kisebb korallszirt és rengeteg sziget együttese alkotja. Nemcsak a világ legnagyobb korallzátony-ökoszisztémája ez, de Világörökségi helyszín, s egyúttal a föld legnagyobb védett tengeri övezete is, ahol 400 korallfaj, 1500 halfaj és 4000 puhatestű faj él. A fantasztikus trópusi halak mellett a zátony bálnák, dugongok, cápák, delfinek élőhelye, és rengeteg madárfaj is tanyázik itt. Az elmúlt ötven év során a Nagy Korallzátony búvárok, tengerészek sokaságát vonzotta, és álmodozók tömegét, akik ott lelik meg déltengeri édenkertjüket, ezért aztán a zátony infarstruktúrája magas színvonalú. Számos sziget, mint Lizard, Bedarra vagy Hayman független luxusnyaralókat kínál – mások pedig valamivel többet, mint egy sátor és néhány függőágy.
A Himalája

Bolygónk legmagasabb hegylánca, a Himalája Pakisztántól Bhutanon és Nepálon át egészen Kína keleti részéig nyúlik el. Glecserek és mély völgyek méltóságteljes tája ez, melyet a 8848 méter magas Mount Everest, nepáli nevén a Sagarmatha ural. A Himaláját leginkább Nepálhoz kötik, hiszen a világ tíz legmagasabb hegycsúcsából nyolc, köztük az Everest is itt található. Mióta Sir Edmund Hillary és serpa kísérője, Tenzing Norgay 60 évvel ezelőtt egy szerdai napon meghódították a csúcsot, több ezren jártak a nyomukban: az 5545 méter magasan létesített Everest Bázistábor pedig a régió egyik legnépszerűbb turistacélpontja lett. Nepál szálláslehetőségeinek sokfélesége, a hegyvidék könnyű megközelíthetősége a fővárosból, Kathmanduból a Himalája-túrák kiemelt célpontjává teszik az országot. Csakhogy épp emiatt a térség turistaútjai túlzsúfoltak, különösen az Everest és az Annapurna régiókban, és sokan panaszkodnak az utak mentén hagyott töméntelen hulladékra is. Persze azért még mindig van mód az érintetlen természet felfedezésére Nepálban, csak több időt kell szánni az előkészületekre, például a helyi repülőjárat megszervezésére, illetve egy-egy alkalmasabb útvonal kiválasztására.
Az Okavango deltája

Az Okavango Angola hegységeiben születik, és 1000 mérföld távolságba, Észak-Botswana mélyéig elér, ágai ott szertefutnak, de hiába próbál átjutni a pálmaligeteken és papíruszmocsarakon, hogy az Indiai-óceánhoz érjen, vizét felissza a Kalahári-sivatag homokja. De mielőtt elenyészne, még létrehozza Afrika legnagyobb oázisát. Leginkább az áradás idején érdemes az Okavango deltájába utazni, amikor az angolai hegyekben lehullott esővíz odaér. Ez az időszak Botswanában a száraz évszak közepe, július és augusztus időszaka. Ilyenkor a mokoro nevezetű hagyományos helyi kenuval járhatjuk be a folyót, vagy a Kubu Queen nevezetű kétfedélzetes lakóhajóval, ahogy azt a brit Harry herceg is tette. Az Okavango a madármegfigyelők paradicsoma is egyben, itt még akár éjjel halászó baglyokat is lencsevégre lehet kapni.
A Grand-kanyon

A világ hét természeti csodájának egyike az észak-arizonai sivatagban húzódó Grand-kanyon, amely 27 mérföld hosszú, s legszélesebb részén a 10 mérföld szélességet is eléri. Egyszerre nyílnak meg itt előttünk a földtörténet és a kultúra mélységei. Képzeletben félelmetes időutazásra indulhatunk felső peremének 230 millió éves mészköveitől a völgy mélyének közel 2 milliárd éves kőzetéig. Ráadásul már az ősidőktől fogva az indiánok birtoka volt a vidék, a kanyonban talált faragásaik régebbiek, mint a Stonehenge. Aki a kanyon mélyén kanyargó Colorado-folyóhoz szeretne lejutni, kétféle módot választhat: a gyaloglást vagy az öszvérháton való utazást (ez utóbbit azonban jó előre meg kell szervezni). Aki pedig a vadvízi kalandokat kedveli, az a raftingot is választhatja a Colorado vadvizein. Többnyire 280 mérföldes vízitúrákat javasolnak, 15-18 napi vadvízi evezéssel (ezt a túrát egy évvel korábban meg kell szervezni).
A Tadzs Mahal

Az észak-indiai Agra városában áll a világ egyik leghíresebb épülete, a Tadzs Mahal. Ez a legnépszerűbb síremlékek egyike is, előfordul, hogy egyetlen nap alatt 60 ezer látogató keresi föl. Az indiai vers szerint a bánatos mogul uralkodó, Jahan sah építette felesége, Mumtaz számára, aki belehalt a szülésbe. E lebegni tűnő csoda hajnaltájt rózsaszínbe öltözik, délben vakító fehéren ragyog, a hold fényében pedig ezüstös gyöngyházszínűvé változik. Sok látogató számára ez az első India-élmény. Többnyire az úgynevezett „Arany Háromszög” túra részeként keresik fel a Tadzs Mahalt, ugyanúgy, mint Delhi és Dzsaipur több más jelentős emlékművét is. Ezek az utazások mindazt az egzotikumot kínálják a kezdő utasoknak, amit csak remélhetnek Indiától: látványos palotákat, erődítményeket, hőséget, port, elefánthajtókat és kígyóbűvölőket. Bár ez az útvonal hagyományos turistacsapás, az Arany Háromszög bejárása során tapasztalt élmények mégis tűzzel keresztelik meg az utazókat, akik első látogatásukat töltik Indiában.
Bálnalesen

Manapság több mint 13 millió ember indul bálnamegfigyelő túrákra évente. Vajon mi az bennük, ami ilyen különlegessé teszi őket? Az egyik ok a méretük – képzeljünk csak el egy dióhéjnyi csónakot, amely egy Boeing 737-es repülőgép méreteivel vetekedő kékbálnát követ. A másik ok pedig az lehet, hogy még mindig keveset tudunk róluk. Manapság 119 országban lehet bálnamegfigyelő túrákon részt venni Írországtól az Azori-szigeteken át Ausztráliáig és Japánig. A világ talán legjobb bálnaleshelye a Baja California Mexikóban, ahol többek közt barátságos szürkebálnákkal és éneklő hosszúszárnyú bálnákkal találkozhatunk – a legjobb február és április között odautazni. A Maldív-szigetek forró trópusi tengerei is remek bálnaleshelyek. Itt kevesebb turista nyüzsög, néha naphosszat senkivel sem találkozni – februártól áprilisig és októbertől novemberig érdemes felkeresni. Ugyancsak nagyszerű hely a Nyugati-fok Dél-Afrikában, ahol nemcsak a parti kávézók teraszairól, hanem akár a hotelszobánkból, az ágyból is élvezhetjük a bálnák fürdőzését. Ehhez a legjobb júniustól novemberig tartó időszak, különösen az október.
A Szerengeti nagy vadvonulása

Mikor az Egyesült Nemzetek küldöttei összegyűltek Stockholmban, hogy kiválasszák a legelső Világörökségi helyszínt, a lista élére egyből a Szerengeti került. A térség csodás oroszlánjairól is nevezetes, de még ismertebbek hatalmas állatvándorlásai – másfélmillió gnú, másként lófarkú antilop, és az útjuk során hozzájuk csatlakozó 200 ezer zebra évenkénti 1200 mérföldes odüsszeiája ez hegyen-völgyön át. Mindez a Nemzeti Park déli részén veszi kezdetét, amikor a félmillió újszülött borjú világra jön január és március között. Amikor az esőzés májusban véget ér, s a föld hamar kiszárad, az az állatoknak jel az indulásra. Júliustól októberig érdemes Kenyába utazni, hogy ezen a nagyszabású show-n részt vehessünk. A kenyai Maasai Mara parkban a folyón átkelő állatok millióit csodálhatjuk júliustól hónapokon át, de a fő attrakció pár éjszaka egy a vándorlást követő, mozgó sátortáborban (Serengeti Under Canvas).
Angkor Wat

Angkor Wat nem csak Kambodzsa legkedveltebb és legjobb állapotban fennmaradt temploma, de ez a több mint 200 hektárnyi terület egyúttal a világ egyik leghatalmasabb vallási emléke is, amely jól mutatja a régi Khmer birodalom építőmestereinek szakmai tudását. Az eredetileg a hindu Visnu istennek szentelt templom XII. századi megépítésétől kezdve az isten imádásának helyszínéül szolgált. Mint a sáncok, tornyok és koncentrikus körök sokaságából álló mesteri szerkezete mutatja, építői a világegyetem kicsinyített másának szánták. Domborműveinek formás alakjai, a győzedelmes csatajelenetek kőbe faragott képsorai erős, egészséges és gazdag korról mesélnek. E méltóságteljes építmény a 154 négyzetmérföldnyi Angkor Régészeti Parkban áll, ahol a IX. és XV. század közt épült khmer templomok sokasága látható, mindegyik más és más hangulatú, s mindegyik egyedi faragásokkal ékes.
Az Amazonas

A hatalmas Amazonas folyam 4 ezer mérföld hosszúságú, mellékfolyóinak száma is több ezer, ezekkel együtt több mint 2 és fél millió négyzetmérföldnyi területet foglal el, magába fogadva nyolc ország, Brazília, Bolívia, Ecuador, Columbia, Venezuela, Guayana és Suriname folyóinak vizét. Erdőségei bolygónk leghatalmasabbjai, folyókból, árterületekből, szavannából és erdőségekből álló élettere a több mint 30 ezer növényfaj mellett 1800 féle hal, 1300 féle madár, 311 emlősfajta és 165 kétéltűfaj otthona. Többször megváltoztatja nevét is – spanyolul és portugálul Amazonas, felső folyását a brazilok Solimõesnek hívják, egyik perui szakaszának pedig Marañón a neve. A vidék összes többi folyója mellékfolyó csupán. E három ország – Ecuadorral együtt, ahol a Pastaza, a Putumayo, a Napo és a Tigre az Amazonasba ömlik – a legkézenfekvőbb választás a nyaralásra, bár mindegyik esetben más és más élményekkel találkozunk. Brazília kínálja a leghagyományosabb Amazonas-túrát Belémtől Manausba, vagy fel a columbiai határ mentén – ám itt inkább antropológiai érdekességekkel találkozhatunk. Peru, Ecuador és a távolabbi Columbia vadvilágáról nevezetes.
Patagónia

„Bienvenido a la Patagonia” – üdvözöl a chilei Balmaceda reptéren egy felirat, s van ebben valami felpezsdítő, hisz így nem egy nemzet vagy egy város, hanem képzeletünk tája köszönt minket, többek közt Darwin és St. Exupéry nagy utazásainak vidéke. Megfoghatatlan, pontosan hol érnek véget a termékeny pampák, és hol kezdődik a száraz Patagónia, de általában úgy tartják, a Colorado-folyó argentin partja a térség északi határa. A mágikusan hangzó Patagónia elnevezés a „patagones” szóból ered, e nevet Magellán adta a helyi tehuelche népnek a XVI. század elején. A szó „nagylábú”-t jelent, és valószínűleg a Primaleón című spanyol románc kutyafejű szörnyetegére utal. Patagónia a világ hetedik legnagyobb sivatagának otthona, az óriási síkság elfoglalja majdnem az egész argentin Patagóniát, sőt Chile Aisén és Magallanes tartományait is. Ez utóbbi területen két hatalmas jégmező is található, amelyek hajdan az Andokból érkeztek mint gleccserek – az utolsó jégkorszak maradványai. A vidék változatosságát mutatja az is, hogy míg Kelet-Patagóniában Dél-Amerika legvadabb szelei fújnak, addig a nyugati részen található bolygónk néhány leggyönyörűbb mérsékelt égövi esőerdeje.