Repülni jó, pláne, ha még olcsó is!

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Repülni jó, pláne, ha még olcsó is!

Feltöltve: 2009-06-08

A fapados légitársaságok mellett szóló legfőbb érv az olcsó ár. Mára már a „trükkös“ hirdetések csapdáit is kiküszöbölték a jogalkotók: a meghirdetett árnak az illetékeket is tartalmaznia kell. Így már valóban érdemes felfigyelni, ha néhány ezer forintért kínálnak jegyet különböző úti célokra.

align=left Az ár azonban csak egy útra szól – ami persze lehet nagy előny is, ha visszafelé például barátainkkal akarunk jönni autóval. Viszont az alapárért csak kézipoggyász vihető – az is csak meghatározott méretű és súlyú lehet. A feladott poggyászért ma már a legtöbb légitársaságnál fizetni kell, ráadásul egyesek a súlyhatárt is levitték 15 kg-ra.

Sok utas panasza volt, hogy a beszállásnál nagy a tülekedés a jó helyekért. Ennek ellen-súlyozására vezették be azokat a kényelmi szolgáltatásokat, amelyeket plusz 1-2 ezer forintos díjakért lehet igénybe venni, ilyen az ülőhely kiválasztás, elsőbbségi beszállás, stb.

Rakódhatnak tehát különböző díjak – igényeinktől függően - az alapárra, azonban összességében még mindig olcsóbban juthatunk el a kiválasztott célpontra. Főleg, ha időben foglalunk! A fapadosoknál ugyanis felejtsük el a „last minute“ akciókat. Minél előbb – hónapokkal korábban – foglaljuk le az utazást, annál olcsóbb lehet, főleg, ha az utazás időpontjában is rugalmasak tudunk lenni. A tervezett időpontnál 1-2 nappal korábban, vagy később való utazás akár a felébe is kerülhet!

Az alapárhoz mindenképpen hozzáadódik az úgynevezett foglalási díj, melynek mértéke attól függ, milyen fizetési módot választunk, milyen bankkártyát használunk. Sokan azért ódzkodnak a fapados légitársaságoktól, mert a foglalások az interneten keresztül valósíthatóak meg a legolcsóbban, és kevés gyakorlatuk van az internet használatában. Nos, bátran állíthatom, hogy aki csak egy kicsit is tud az internet nyelvén, az nyugodtan belevághat. A Magyarországról járatot indító fapados légitársaságok legtöbbjének már van magyar nyelvű honlapja, mely egyszerűen kezelhető. Gyakorlatilag „végigvezeti“ az utazni vágyót a különböző foglalási lépéseken, sőt azt is jelzi, ha valamit nem, vagy rosszul töltöttünk ki a kötelező rovatok közül. Vannak azonban légitársaságok, amelyeknek még csak az angol nyelvű honlapján keresztül lehet foglalni. Így, ha hiányos a nyelvtudásunk, kérjük angolul beszélő családtagunk, barátunk segítségét.

Nagyon fontos, hogy mindent alaposan végigolvassunk, legfőképp az utazási szerződést, mert a légitársaságok feltételei között lehetnek apró – ám lényeges - eltérések! Megnyugtató viszont, hogy az utolsó lépés – a fizetés – előtt részletesen fel van sorolva minden tétel, amit lefoglaltunk. Így, ha valamit elrontottunk, vagy kifelejtettünk (pl. a poggyászt), akkor vissza lehet lépni kijavítani. A foglalás és a fizetés befejezése után megkapjuk e-mailben a visszaigazolást, a foglalási számmal (kóddal) együtt, amit jól őrizzünk meg, mert a beszállókártyához erre lesz szükségünk. Jó tudni, hogy egyre több fapados légitársaság tér át az elektronikus check-in rendszerre. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az utazás előtt legkésőbb egy nappal az interneten keresztül kell megerősíteni a foglalást, és „becsekkolni“, azaz e-mailben kapjuk meg a beszállókártyát, amit ki kell nyomtatni. Így viszont nem kell sorban állni a pultoknál a repülőtéren, hanem egyenest mehetünk az útlevél- és biztonsági ellenőrzés kapuhoz. Azok a légitársaságok, amelyeknél már működik az elektronikus beszállókártya, a repülőtéri check-inért külön díjat számítanak fel!

Bár Budapestről – a többi európai országhoz képest – még viszonylag kevés fapados járat indul, azonban nagy előny, hogy számos olyan desztinációba is eljuthatunk, ahova a klasszikus légitársaságok nem indítanak járatot, vagy csak átszállással, és persze jóval drágábban.

Bármilyen légitársasággal utazunk érdemes olyan biztosítást kötni, amely a betegség-baleset-poggyászkár mellett az út lemondására is fedezetet nyújt. Ez Európán belül pár száz forint naponta, de higgyék el, megéri. A fapados foglalást ugyanis, ha lemondjuk, elveszítjük a befizetett alapárat és foglalási díjat, s maximum az extra díjakat térítik vissza. Ne feledjék a repülővel való utazásnál azt sem, hogy szigorúak a kézipoggyászok tartalmára vonatkozó biztonsági előírások, különös tekintettel a folyadékokra. Mivel a fapadosokon nincs fedélzeti ellátás, szendvicseket csomagolhatunk az útra, de innivalót, csak a tranzitban vásárolhatunk magunknak. Egyes repülőtereken még ezt sem lehet felvinni a fedélzetre, de a legtöbb járaton lehet üdítőt vásárolni. Ha még nem döntötték el az idei nyaralás úti célját, akkor érdemes körülnézni a fapadosoknál, mert július-augusztusra még jó néhány desztinációba találunk olcsó jegyeket!

Lovas Kati